Potreban alat i materijal

1. Borer sa upuštaćem

2. Gleter

3. Japanski gleter

4. Ljepilo na bazi gipsa

5. Fina glet masa

6. Libela

7. Pištolj za bojanje

8. Valjak za bojanje

9. Akumulatorska bušilica-odvijač

10. Brusni papir granulacije 180-240

11. Vijci

12. Tiple

Vrste panela

Jednostruki 3D paneli

Najjednostavniji dizajn 3D zidnih panela. Svi 3D paneli su identični i slažu se jedan pored drugog tvoreći monolitnu cjelinu.

Dvostruki paneli

Ova vrsta 3D zidnih panela se slaže tako da uvijek ide prvo 3D panel A pa 3D panel B tako tvoreći monolitnu cjelinu. Svrha toga je da se dobije manje ponavljanje oblika te se mogu dobiti složeniji dizajni.

Napomena: potrebno je točno izmjeriti dimenzije zida budući da se često zna desiti da ide različit broj 3D zidnih panela A i B.

Instalacija 3D panela

1. Provjerite jesu li svi paneli isporučeni i neoštećeni

2. Priprema za instalaciju. Provjerite je li podloga ravna i da neravnine nisu veće od 4 mm.

3. Priprema zida. Obrišite zid od prašine te ga impregnirajte kvalitetnom kontakt impregnacijom.

4. Izmjerite zid laserom te olovkom označite rešetku u dimenzijama 3D panela.

5. Pripremite 3D panel za instalaciju tako da izbušite rupe na uglovima panela oko 5 cm od ugla do na mjestu koje je lako pregletati. Koristite borer sa upuštaćem tako da se u 3D panelu odmah izdubi rupa za glavu šarafa.

6. Pozicionirajte 3D panel na mjesto gdje bi trebao biti na zidu i kroz rupe olovkom označite mjesto gdje se zid treba bušiti za tiplanje.

7. Priprema zida. Bušenje ruša za tiple.

8. Priprema zida. Tiplanje.

Upute za instalaciju 3D panela

9. Na mjestu zida gdje se instalira 3D panel potrebno je nanijeti ljepilo na bazi gipsa koje se nakon toga koristi i za gletanje te popunjavanje spojeva. Ljepilo nanesite nazubljenim gleterom. Poželjno je da ljepilo izađe van na spojevima kod instalacije 3D panela da ne ostanu šupljine između susjednih panela. Preporučujemo Knauf Grundband K1.

3D paneli montaža

10. Priprema zida. Šarafljenje panela.

11. Panele je po želji moguće skratiti ručnom pilom ili fleksericom.

12. Popunite spojeve između panela glet masom te nakon što se osuši i stegne prebrusite brusnim papirom granulacije 180-240 te to ponovite dok se ne postigne savršen spoj. Za završni sloj gletanja možete koristiti finu glet masu kao Knauf Sheetrock.

13. Prije bojanja impregnirajte površinu3D  panela da bi se izjednačila svojstva upojnosti 3D panela i glet mase te nakon toga sprejom prebojajte zid zidnim bojama. Preporučuju se svijetle mat boje zbog veće naglašenosti sjena na 3D panelima jer upravo sjene panelima daju dubinu. Moguće je panele bojati valjkom i penzlom, ali se preporučuje sprej zbog nepravilnosti površine panela koje je najlakše popuniti špricanjem.

14. Nakon završetka instalacije panela pažljivo odaberite kontinuirano ili točkasto osvjetljenje te nađite idealnu udaljenost rasvjete od 3D panela da bi se optimalno naglasile sjene i dubina samog zida. Preporučena udaljenost rasvjete od zida je 25-35 cm jer ako je udaljenost manja prvi 3D paneli će baviti sjenu na sve ostale, a ako je svjetlo previše udaljeno sjene uopće neće biti te zid neće imati dovoljan efekt dubine.