Pitanja i odgovori:

1. Zašto 3D paneli?

Materijali kao što je keramika, medijapan, gips ili posteri su materijali sa malim ili minimalnim reljefom i kod njih ne dolazi do izražaja igra svjetla i sjene. 3D Tiles paneli su trodimenzonalni od 1-5 cm ovisno o modelu i time se dobija dubina zidne površine kao još jedan dodatan efekt uz sam dizajn i boju.

2. Koja je težina 3D Tiles panela?

Težine 3D panela ovisno o dizajnu i debljini se kreću od 6-9 kg te težina po kvadratnom metru ne prelazi 25 kg i zbog toga naši paneli spadaju u samonosive elemente te ih je moguće instalirati samo uz pomoć ljepila bez pomoćnih sidara ili nosača.

3. Kolike su dimenzije 3D Tiles panela?

Dimenzije 3D Tiles panela su 600×600 mm ali postoje mogućnosti izrade većih 3D zidnih panela u dimenzijama po želji dizajnera.

 4. Koji je sastav 3D zidnih panela?

Sastav 3D Tiles panela je kompozit od gipsa, vode, vlakana i aditiva koji podižu kvalitetu i tvrdoću panela.

 5. Je li moguća izrada 3D panela posebnog dizajna po narudžbi?

Moguća je izrada posebnog dizajna pa nas kontaktirajte  u slučaju potrebe za posebnim modelom koji nije u našoj ponudi.

6. Zašto takva cijena?

Naši 3D paneli su izrađeni od posebne visokokvalitetne vrste gipsa koja je višestruko skuplja od običnog modelarskog gipsa. Naši 3D zidni paneli imaju savršenu geometriju sa minimalnim odstupanjima, nisu zapaljivi i cijena je jedna od nižih za proizvode u svijetu sa sličnom kvalitetom.

7. Koliko košta instalacija i bojanje 3D panela?

Cijene instalacije 3D panela su vrlo raznolike ovisno o zemlji ili gradu gdje se izvode ali prosječno se kreću od 15-30 Eura sa uključenom montažom, impregnacijom i bojanjem u dva sloja.

8. Mogu li koristiti 3D Tiles panele u vlažnim prostorima kao što je kupaona ili prostorija sa bazenom?

Ne možete koristiti naše 3D zidne panele u prostorima gdje ima puno vlage jer su najvećim djelom paneli napravljeni od gipsa, a gips ne podnosi vlagu. 3D paneli od gipsa su idealni za unutrašnje prostore jer upijaju višak vlage kada je ima previše u prostoriji a vraćaju je natrag kada je presuho.

9. Kako održavati zid sa instaliranim 3D Tiles panelima?

Budući da je zid vertikalna površina iako su 3D zidni paneli reljefni prašina se ne skuplja pretjerano u usporedbi na horizontalne površine kao što su podovi. Čistiti se može metlom, usisivačem, spužvicom. Ne koristiti deterdžente na bazi kiseline ili lužine. U slučaju da su zidovi obojani završnom bojom za održavanje potražite savjet kod proizvođača boje.

10. Koji je vijek trajanja naših 3D zidnih panela?

Budući da se gips često koristio kroz povijest kao materijal za uređenje interijera iz iskustva rok trajanja često prelazi 100 godina.

11. Jesu li 3D Tiles paneli lomljivi?

Paneli su relativno lomljivi u odnosu na svoju veličinu isto kao i keramika
koja se također lako slomi ako padne sa visine. Kad se paneli instaliraju na zid postaju vrlo čvrsti i ne lome se. Pozitivna stvar je da se paneli vrlo lako mogu popraviti ukoliko i dođe do loma i za to ne treba biti poseban umjetnik.

12. Kako se montiraju 3D Tiles paneli?

Paneli se montiraju isto kao i keramika, punoplošnim ljepljenjem fleksibilnim ljepilom na zid ili strop što je još dodatno olakšano našim bočnim sustavom utor-pero radi povećanja preciznosti.

13. Kako najbolje pripremiti zid za instalaciju 3D panela?

Za bojane zidove je najbolje nanjeti duboko penetrirajuću impregnaciju, a za zidove od opeke ili betona kontakt impregnaciju.

14. Kako montirati gipsane 3D zidne panele?

Za veću sigurnost preporučujemo kombiniranje ljepljenja 3D panela ljepilom i tiplanje tiplima. Najbolje je pogledati upute za montažu na stranici Instalacija.

15. Kako bojati naše 3D panele?

3D paneli se mogu bojati air brushom, kistom, rolerom ili koristeći specijalne tehnike za dekorativne boje.

16. Koje boje se mogu koristiti za bojanje 3D Tiles panela?

Može se koristiti bilo koja boja za zidove ali preporučuju se svjetlije nijanse zbog većeg kontrasta između osvjetljenih dijelova i dijelova u sjeni te mat boje radi što manjeg uočavanja eventualnih grešaka kod instalacije, a posebno na spojevima.

17. Po čemu je 3D Tiles paneli drugačiji od svoje konkurencije?

3D Tiles paneli se izrađuju od posebnog super čvrstog gipsa za razliku od većine svoje konkurencije koja koristi obične beta tipove gipsa koji se osim po manjoj cijeni razlikuju i po svojoj manjoj čvrstoči te detaljnosti prikaza u kalupu. Osim toga razvili smo jedinstven sistem utor-pero koji pogreške kod instalacije smanjuje na najmanju moguću mjeru jer jednostavno onemogućuje instalera da pogrešno postavi panel. Osim toga postoji i sistem distancera od 1 mm zbog kojeg ne postoji potreba za korištenjem križića na spojevima prilikom instalacije panela. Od svoje konkurencije naši 3D zidni paneli se razlikuju po svom dizajnu koji je u potpunosti originalan i razvijen unutar našeg dizajnerskog studija pa i u suradnji sa vanjskim dizajnerima.

18. Zašto se neki 3D zidni paneli zovu akustični?

U našoj kolekciji postoje 3D paneli sa unaprijeđenim akustičnim svojstvima. Njihov oblik odnosno sama površina panela efektno reflektira zvukove u interijeru isključujući efekt jeke.

19. Kako pakirati 3D zidne panele na palete da se ne oštećuju?

3D Tiles zidni paneli se transportiraju na Euro paletama tako da su uvijek okrenuti vertikalno, a uglovi se ojačavaju kutnim profilima koji se učvršćuju stegama. U slučaju prijevoza brodom palete se dodatno ojačavaju okvirima za palete.

20. Tko snosi troškove oštećenih 3D panela tokom transporta?

Ovisno tko je robu oštetio, ukoliko je roba oštećena kod nas onda mi snosimo trošak štete, a ukoliko je prijevoznik oštetio robu onda se šteta nadoknađuje iz osiguranja prijevozničke firme.

21. Gips je vrlo lomljiv materijal i bilo tko ga može lako oštetiti noktima ili oštrim predmetom. Kako ga zaštititi?

Sve se manje više može oštetiti ili razbiti ali gips je moguće jednostavno poraviti gletom i zaravnati šmirgl papirom. Osim toga za razliku od većine naše konkurencije mi koristimo vrlo kvalitetan gips visoke tvrdoće i otpornosti na grebanje pa je i on sam po sebi dobra zaštita.

22. Mogu li se gipsani 3D zidni paneli koristiti u eksterijerima?

Naši gipsani 3D paneli nisu predviđeni da se koriste u eksterijerima jer gips upija vlagu a previše vlage ga može oštetiti. Za eksterijere pogledajte modele koje nudimo na bazi betona.

23. Pružate li uslugu ključ u ruke kod montaže vaših 3D panela?

Mi surađujemo sa više ekipa instalatera naših gipsanih ploča i toplo vam ih možemo preporučiti, ali uglavnom na području Hrvatske dok za druge zemlje možemo pomoći savjetima te našim uputama za instalaciju koje možete pogledati na Instalacije.

24. Gdje se mogu naći upute za instalaciju vaših 3D zidnih panela?

Upute možete pogledati na stranici Instalacija, a osim toga upute su printane i priložene uz svaku ploču.

25. Koja je debljina vaših 3D panela?

Najmanja debljina 3D panela je 9 mm a najveća je 50 mm ali moguće je po naruđbi izrađivati i deblje panele.

26. Zašto bi koristio 3D panele kada jednostavno mogu obojati zid ili zaljepiti tapete?

Najjednostavnije je zid ožbukati i obojati u neku boju i to je najjeftinija opcija međutim svaki čovjek je individua i u sebi krije želju da svoju individualnost odnosno različitost od drugih naglasi u prostoru koji ga okružuje i u kojem najčešće boravi, a to je dom. Naši 3D Tiles paneli fokusiraju pažnju u prostoru na sebe i nikada se ne ponavljaju jer i isti model 3D panela totalno drugačije izgleda u različitoj boji, a i osvjetljenje dodatno utječe na potpuno individualan izgled.

27. Budući da se 3D zidni paneli i uzorak na njima ponavljaju, nije li to previše monotono i dosadno na većoj površini zida, nešto kao tapeta na kojoj se ponavlja isti uzorak.

Možda se tako čini ako samo razmišljate o tome, ali uživo postoji jedna jako bitna stvar, a to je da su naše ploče trodimenzionalne i one iz zida izlaze u dubinu prostora te ovisno o osvjetljenju mjenjaju svoj izgled. Ovisno o udaljenosti i kuta elementa rasvjete negdje su sjene duboke, a negdje ih uopće nema te se time najviše razbija ponavljanje uzorka na cijeloj površini zida. Osim toga postoje neki naši modeli koji su zbog svojeg karakterističnog izgleda izrađeni od minimalno dvije ploče koje još dodatno smanjuju efekat ponavljanja. Naši dizajneri već prilikom samog dizajna i modeliranja na kompjuteru u 3D tehnici korigiraju dizajn u odnosu na rasvjetu da bi ponavljanje uzorka bilo što manje zamjetno.

28.  Koliko traje oblaganje zida gipsanim panelima.

Manje projekte kao zid u dnevnoj sobi je moguće završiti u 1-2 dana uključujući instalaciju i bojanje.

29.  Gips kao materijal zvuči jednostavno, možda i prejednostavno…

Gotovo da nema prostorije u kojoj nije korišten gips u današnjoj gradnji. 3D Tiles system je revolucionaran način korištenja gipsa za dekoraciju u 3d tehnici.

30. Kako na zid od naših 3D panela objesiti lampu ili sliku?

Instalacija lampe ili slike se radi isto kao i na običnom ravnom žbukanom zidu.
Ukoliko elementi nisu previše teški jednostavno se montiraju na tipl i vijak gdje se posebna pažnja mora usmjeriti na odabir dovoljno dugačkog šarafa koji se tipla da dosegne nosivi dio zida. Ukoliko su elementi za montažu dosta teški nazovite nas pa ćemo vam dati savjet kako možete riješiti vaš problem.

31. Što učiniti ako susjed ima poplavu ili dio zida otpadne

U slučaju poplave što prije moguće uklonite vlagu iz sobe i u slučaju toplog vremena prozračite prostoriju. U koliko ste u mogućnosti koristite opremu za isušivanje prostorija. Ukoliko paneli nisu dugo vremena pod vodom vjerojatno neće biti trajno oštećeni. Ako su 3D paneli mehanički oštećeni moguć je popravak gipsanim kitom uz malo vještine, a i uvijek se oštećeni 3D panel jednostavno može zamjeniti novim zidnim panelom i nije potrebna zamjena cijelog zida.